2011年6月9日 星期四

だし巻き卵の作り方(ふんわりジューシー) - How to make tamagoyaki.

卵焼き、厚焼き卵の作り方です。プロのような冷めてもふっくらジューシーなおいしい出汁巻き卵を作りましょう。甘さを控えれば関西風のだし巻き卵に。甘い味付けにすれば関­東風の厚焼き卵になります。
How to make tamagoyaki (dashimaki tamago).
Tamagoyaki is a "Japanese sweet rolled omelette".

1人分182kcal
1serving calories 182kcal.

【材料(2人分)】
卵‥‥3個
80cc‥‥水
だしの素‥‥ひとつまみ
砂糖‥‥大さじ1と1/2
醤油‥‥小さじ1
塩‥‥2つまみ

【Ingredients (2 servings)】
3 eggs
80cc‥‥water
a pinch of instant dashi powder
1 1/2 Tbs sugar
1 tsp soy sauce
a pinch of salt

【作り方(レシピ)】
1、市販の粉末だし1つまみを80ccの水に溶かす。
2、だし汁に調味料をすべて入れ、よくかき混ぜる。
3、卵をボウルに割り入れ、あまりよくかき混ぜないで、白身を切るように混ぜます。
4、1の合わせだしを、混ぜた卵に入れて混ぜる。
5、卵焼き鍋を、強火で1分間余熱する。
6、ここで、鍋の横幅からはみ出さない程度に火を落とす。
7、ペーパータオルに染み込ませた油を十分に引く。
8、1回目はおたま1杯分の卵を流し込む。
9、大きな気泡を箸でつぶしながら待つ。均一に火が通ります。
10、鍋を回して表面がドロドロになってきたら、卵を奥から手前に三つ折りに畳む。
11、あいた部分に油を引く。
12、卵を奥に寄せ、手前にも油を引く。
13、2回目はおたま2杯分の卵を流し込む。たっぷり入れるとだしの水分が温度の上がりすぎを防ぎます。
14、卵焼きの下にも流し入れる。
15、15秒ほどおいて、再びまだ固まっていない卵を卵焼きの下に流し入れる。
16、表面がドロドロになってきたら、卵を奥から手前に半分にパタンと畳む。
17、あいた部分に油を十分に引く。
18、卵を奥に寄せ、手前にも油を引く。
19、3回目は残った卵をすべて流し込みむ。
20、卵焼きの下にも卵を流し入れる。
21、15秒ほどおいて、再びまだ固まっていない卵を卵焼きの下に流し入れる。
22、表面がドロドロになってきたら、卵を奥から手前に半分にパタンと畳む。
23、ヘラで軽く上と横から押さえて形を整える。
24、2~3cm幅に切り分ける。

【Recipe】
1、Mix 80cc water and dashi powder well.
2、Add sugar, soy sauce and salt to dashi broth and mix well.
3、Break the eggs into a bowl and beat. Do not over beat.
4、Add dashi soup to eggs and mix.
5、Preheat frying pan over high heat for 1 minute.
6、Turn Down medium-high heat. Do not worry about burn. that all should be done over a high fire.
7、Oil the pan with the oiled kitchen paper.
8、Put a ladle of egg mixture in the pan for a first-time, and spread over the surface.
9、If the egg mixture starts to bubble, break the bubbles using the chopsticks and make sure that the egg mixture is heated evenly.
10、Cook the egg until half done, roll eggs from the far end towards you into three layers.
11、Oil the empty part of the pan.
12、Slide egg to the top side. Wipe in some more oil on the empty part of the pan.
13、Put two ladle of egg mixture in the pan for the second time. So eggs mixture has to be kept at a certain temperature.
14、Spread around the pan and under the cooked egg.
15、Let stand for 15 seconds, lift egg roll so the uncooked egg can cover the base of pan again.
16、Fold in eggs from the far end towards you in half, when half boiled .
17、Oil the empty part of the pan.
18、Push the omelette to the far end of the pan again . Grease that part of the pan where omelette was.
19、with the remainder of the raw egg mix.
20、Spread it under the rolled omelet.
21、Let stand for 15 seconds, lift egg roll so the uncooked egg can cover the base of pan again.
22、Fold in eggs from the far end towards you in half, when half boiled .
23、Press the tamago into a rectangle shape.
24、Cut the dashimakitamago into 1-inch thick pieces.




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